Οδοντιατρείο

Αναστασία Παρχαρίδου
Χειρουργός Οδοντίατρος | Γενική και Αισθητική Οδοντιατρική
Τηλ 2310 769674, Καραολή και Δημητρίου 92, Εύοσμος Θεσσαλονίκη

Υπηρεσίες

Γνωρίστε τα οδοντικά εμφυτεύματα:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ?


Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η πιο προηγμένη θεραπεία για την αντικατάσταση των ελλειπόντων δοντιών. Τα εμφυτεύματα και η οστική αναγέννηση είναι από τα πιο πρόσφατα θαύματα της σύγχρονης ιατρικής.

Τα εμφυτεύματα είναι μεταλλικοί άξονες (συνήθως από τιτάνιο) που τοποθετούνται κάτω από τα ούλα σας και ενεργούν ως τεχνητές ρίζες δοντιών με την συνοστέωση (όταν ενώνονται με το οστό που είναι γύρω τους).

Πάνω τους μπορεί να στηριχθεί ένα μεμονωμένο τεχνητό δόντι (όταν τα παρακείμενα δόντια είναι υγιή) και μία γέφυρα ή μία επένθετη (κουμπωτή) τεχνητή οδοντοστοιχία (όταν λείπουν περισσότερα από δύο δόντια).

Η κλασική γέφυρα (όπου τροχίζονται τα παρακείμενα δόντια ώστε να γίνουν τα στηρίγματα της γέφυρας) εξακολουθεί να παραμένει μια εξαιρετική επιλογή θεραπείας. Ωστόσο, η φιλοσοφία της οδοντιατρικής με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση μπορεί να είναι διστακτική στο τρόχισμα των παρακείμενων δοντιών, ειδικά όταν τα παρακείμενα δόντια είναι καθαρά από εμφράξεις (σφραγίσματα) και τερηδόνες. Εκεί ένα οδοντικό εμφύτευμα μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή.

Αν σας λείπει ένα μόνο δόντι, αν χρειάζεστε δόντια σε μία πλευρά του στόματος ή αν είστε δυσαρεστημένοι από την οδοντοστοιχία που φοράτε και θέλετε πλήρη αποκατάσταση όλων των δοντιών, οφείλετε στον εαυτό σας μία συζήτηση με τον οδοντίατρό σας για τα πολλά πλεονεκτήματα που μπορούν να προσφέρουν τα οδοντικά εμφυτεύματα.

Η διαδικασία εμφύτευσης πραγματοποιείται χωρίς ταλαιπωρία, με τη βοήθεια της τοπικής αναισθησίας. Μετεγχειρητικά μπορεί να υπάρχει μία ήπια έως μέτρια ενόχληση και κάποιο πρήξιμο, αλλά με την βοήθεια κάποιων αναλγητικών ή/και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων τα μετεγχειρητικά συμπτώματα ελέγχονται πλήρως . Ειδικά εάν επιλεγεί η μέθοδος τοποθέτησης εμφυτευμάτων χωρίς τομή των ούλων, η μετεγχειρητική ενόχληση είναι πολύ μικρότερη.

Μετά τη χειρουργική τοποθέτηση περιμένουμε 3-6 μήνες ώστε να δούμε την οστεοενσωμάτωση και αρχίζουμε να παίρνουμε τα μέτρα για την προσθετική εργασία ή για την οδοντοστοιχία. Σε αυτό το διάστημα το κενό μπορεί να καλυφθεί με προσωρινές αποκαταστάσεις.

Είναι όλοι υποψήφιοι για εμφυτεύματα?

Μερικοί λόγοι για να αποκλείσουμε ένα οδοντικό εμφύτευμα ως επιλογή θεραπείας είναι: το ανεπαρκές πάχος των οστών, η κακή ποιότητα των οστών, το μεγάλο διάστημα μεταξύ των άνω και κάτω δοντιών, οι εξωπραγματικές προσδοκίες για το αισθητικό αποτέλεσμα, η ενεργή περιοδοντική νόσος, το ανεπαρκές μήκος οστικής μάζας λόγω παρακείμενων ανατομικών μορίων (π.χ. ιγμόρειο άντρο)(αν και υπάρχουν τεχνικές ανάπλασης ή/και διεύρυνσης του οστού, που μας επιτρέπουν να τοποθετήσουμε εμφυτεύματα σε περιοχές που πριν δεν μπορούσαμε). Ορισμένες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης ή η οστεοπόρωση μπορούν να εμποδίσουν την συνοστέωση των εμφυτευμάτων. Τα άτομα που καπνίζουν τακτικά έχουν συνήθως χειρότερη πρόγνωση για τα εμφυτεύματα σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ωστόσο, με το σωστό προγραμματισμό θεραπείας, την επιλογή τοποθέτησης, καθώς και με τη χρήση του κατάλληλου ύφους του εμφυτεύματος, το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ μεγάλο.

 

Για να μάθετε αν τα εμφυτεύματα είναι η σωστή επιλογή για εσάς, θα πρέπει να αξιολογηθεί το ιστορικό της υγείας σας, η ακτινογραφική εικόνα του στόματος σας και οι συνήθειές σας.

 

 

 

 

Είναι επίσης πολύ πιθανό να χρειαστεί και μία αξονική τομογραφία για να είμαστε πιο ακριβής στο σχέδιο θεραπείας και στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Επίσης, υπάρχει ειδική τεχνική σχεδιασμού, που μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε εμφυτεύματα χωρίς να κάνουμε τομή στα ούλα. Χρησιμοποιείται ειδικός τρισδιάστατος ηλεκτρονικός μηχανισμός για την ακριβή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και όλη αυτή η μελέτη γίνεται πριν καν αγγίξουμε τον ασθενή.

Η φροντίδα των εμφυτευμάτων.

Η μακροπρόθεσμη επιτυχία των εμφυτευμάτων καθορίζεται από τη σχολαστική στοματική υγιεινή και τις τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις. Αν δεν μπορείτε να καθαρίζετε τις κοιλότητες γύρω από τα εμφυτεύματα μπορεί να αναπτυχθεί η περιοδοντική νόσος που για τα εμφυτεύματα ονομάζεται περιεμφυτευματίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή των ιστών γύρω από εμφυτεύματα. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να χρησιμοποιείται σχολαστικά το βούρτσισμα, το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια, όπως κάνατε και με τα κανονικά σας δόντια.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Παραπομπή σε Άρθρα

Που Θα Μας Βρείτε

Πολιτική απορρήτου

FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids
Dr.Anastasia Parcharidou
a proud FASTBRACES® provider:
braces technology that is fast,
safe and affordable.