Οδοντιατρείο

Αναστασία Παρχαρίδου
Χειρουργός Οδοντίατρος | Γενική και Αισθητική Οδοντιατρική
Τηλ 2310 769674, Καραολή και Δημητρίου 92, Εύοσμος Θεσσαλονίκη

Υπηρεσίες

 

Η ενδοδοντική θεραπεία (ή πιο κοινά απονεύρωση) είναι ένα όπλο της σύγχρονης οδοντιατρικής για :

  • να σωθούν δόντια ταλαιπωρημένα και πολύ τερηδονισμένα
  • να διατηρηθούν στην στοματική κοιλότητα βοηθώντας τον ασθενή να λειτουργεί
  • να μην υποστούν εξαγωγή

 

 

 

 

 

Κατά την ενδοδοντική θεραπεία καθαρίζεται όλη η τερηδόνα και το σαπισμένο δόντι που υπάρχει και βρίσκεται η κοιλότητα μέσα στην οποία βρίσκεται μεταξύ άλλων το νεύρο του δοντιού. Αφαιρούνται όλα όσα υπάρχουν μέσα σε αυτήν την κοιλότητα (νεύρο, αγγεία, μικρόβια κτλ) και προετοιμάζεται κατάλληλα για να δεχτεί το τελικό υλικό.

 

Αφού ολοκληρωθεί η χημικομηχανική επεξεργασία της, τοποθετείτε μέσα στον κάθε ριζικό σωλήνα του δοντιού ένα ειδικό υλικό που αποτρέπει τα μικρόβια να εισέλθουν ξανά.

Από πάνω γίνεται συνήθως μία έμφραξη για να αποκατασταθεί και το τμήμα του δοντιού που φαίνεται. Η ενδοδοντική θεραπεία φαίνεται πια μόνο στην ακτινογραφία, ενώ το δόντι συνεχίζει να υπάρχει κανονικά μέσα στο στόμα.

 

 

 

 

 

Πολλές φορές, επειδή το δόντι που έχει σαπίσει είναι πάρα πολύ και το υγιές τμήμα του που μένει είναι πολύ λίγο για να στηρίξει ένα σφράγισμα, επιλέγουμε να τοποθετήσουμε επιπλέον και έναν ενδορριζικό άξονα. Επίσης, λόγω του ότι τα απονευρωμένα δόντια αφυδατώνονται και δεν έχουν την μικροελαστικότητα ενός ζωντανού δοντιού, συστήνουμε την τοποθέτηση μίας θήκης για να τα προστατέψουμε από ένα πιθανό κάταγμα (ειδικά εάν πρόκειται για οπίσθια δόντια όπου οι δυνάμεις της μάσησης που υφίστανται είναι τεράστιες).

Μύθοι για την ενδοδοντική θεραπεία

1. ‘’Η απονεύρωση πονάει πολύ’’

Αντίθετα με ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος η ενδοδοντική θεραπεία γίνεται χωρίς καθόλου πόνο. Πολλές είναι οι φορές που δεν κάνουμε καν τοπική αναισθησία, και φυσικά ο ασθενής δεν νιώθει το παραμικρό. Πολλές είναι επίσης οι φορές που ασθενείς μου έχουν κοιμηθεί στην οδοντιατρική καρέκλα κατά την διάρκεια της απονεύρωσης, γιατί το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να κρατούν το στόμα τους ανοιχτό. Όλα τα άλλα τα αφήνουν επάνω μου!

 

 2. ‘’Η απονεύρωση χρειάζεται πολλά ραντεβού και δεν έχω χρόνο να πηγαινοέρχομαι στον οδοντίατρο’’

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι μία σύντομη διαδικασία, που στο 95% των περιπτώσεων ολοκληρώνεται σε ένα ή το πολύ δύο ραντεβού. Είναι πολύ δυσάρεστο στην εποχή μας που ο χρόνος είναι τόσο πολύτιμος και οι υποχρεώσεις τόσο πολλές, ο ασθενής να αναγκάζεται να αφιερώσει άπειρες ώρες από την ζωή του σε μία απονεύρωση. Οι 5, 7 ή 10 επισκέψεις στον οδοντίατρο ανήκουν πια στο παρελθόν. Σήμερα διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία, τα ειδικά μηχανήματα και εργαλεία αλλά και τα υλικά για να έχουμε άριστο αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

3. ‘’Η Απονεύρωση κοστίζει πολύ ακριβά’’

Η ενδοδοντική θεραπεία γίνεται με πολύ ακριβά μικροεργαλεία που πολλές φορές είναι μίας χρήσεως και με πολύ αξιόπιστα υλικά που ουσιαστικά είναι φτιαγμένα να μένουν μέσα στο δόντι και να μην δημιουργούν προβλήματα. Επίσης, είναι μία εξαιρετικά λεπτή διαδικασία, που απαιτεί ιδιαίτερη ακρίβεια χιλιοστού και πολύ προσεκτικούς χειρισμούς για να πάνε όλα καλά. Είναι επομένως λογικό να χρεώνεται ανάλογα. Εάν αναλογιστεί όμως κανείς ότι η εναλλακτική λύση της απονεύρωσης θα ήταν η εξαγωγή του δοντιού, το κόστος όχι μόνο εξισορροπείται αλλά θεωρείται και πολύ μικρό. Και αυτό, διότι

  •  Σε περίπτωση πρόσθιου δοντιού δημιουργείται πρωτίστως αισθητικό πρόβλημα, που καλούμαστε να διορθώσουμε με λύσεις που κοστίζουν.
  •  Είτε το δόντι που εξάγεται είναι πρόσθιο, είτε είναι οπίσθιο, το κενό που δημιουργείται επιβάλλεται να αντικατασταθεί με ένα εμφύτευμα, μία γέφυρα ή κάτι άλλο, που φυσικά κοστίζουν και επιπλέον μπορεί να χρειαστεί να τροχιστούν και διπλανά φυσικά δόντια (στην περίπτωση της γέφυρας).

4. ‘’Αν κάνω απονεύρωση σε λίγο καιρό θα χάσω το δόντι’’

Μία τέτοια δήλωση είναι εξαιρετικά ασαφής. Επιλέγουμε την λύση της απονεύρωσης ακριβώς για να διατηρήσουμε το δόντι στην θέση του. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει αυτά τα δόντια να σπάνε και να αναγκαζόμαστε να τα εξάγουμε (ειδικά εάν ο ασθενής τα κακομεταχειρίζεται ή δεν κάνει στεφάνη για να τα προστατέψει), όμως αυτή είναι η μειοψηφία.

Το χρονικό διάστημα που το απονευρωμένο δόντι θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά χωρίς κανένα σύμπτωμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (πόσο το προσέχει ο ασθενής, πόσο καλής ποιότητας απονεύρωση έχει γίνει, τι υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί, τι μέγεθος είχε η βλάβη που διορθώσαμε με την ενδοδοντική θεραπεία, πόσο φυσική ποσότητα οδοντικής ουσίας έχει εναπομείνει κτλ).

Επειδή πολλές φορές η τερηδόνα των δοντιών είναι ύπουλη και δεν πονάει, οι γονείς και τα παιδιά την αφήνουν αθεράπευτη και έτσι το σάπισμα προχωράει πιο βαθειά.

Το νεύρο των παιδικών δοντιών είναι πολύ εύκολο να προσβληθεί, καθώς βρίσκεται αρκετά κοντά στην επιφάνεια του δοντιού σε σχέση με τα μόνιμα δόντια. Εάν η προσβολή του νεύρου είναι σε αρχικά στάδια, τότε σαν θεραπεία συστήνεται η λεγόμενη πολφοτομή, όπου κόβεται και αφαιρείται (φυσικά χωρίς πόνο) το κομμάτι του νεύρου που νοσεί, ενώ το υπόλοιπο παραμένει στην θέση του.

Είναι μία σχετικά συχνή διαδικασία στα παιδιά και εφαρμόζεται για να σωθεί το παιδικό δόντι και να γίνει ομαλά η διαδικασία διαδοχής του από το μόνιμο. Εάν η προσβολή του νεύρου είναι πιο εκτεταμένη, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί η πολφοτομή, τότε γίνεται αυτό που είναι γνωστό σαν απονεύρωση. Τα υλικά όμως που χρησιμοποιούνται είναι ειδικά για τα παιδικά δόντια και διασφαλίζουν ότι το παιδικό δόντι θα αποπέσει και θα αντικατασταθεί από το αντίστοιχο μόνιμο.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Παραπομπή σε Άρθρα

Που Θα Μας Βρείτε

Πολιτική απορρήτου

FASTBRACES® Logo, Braces for adults and braces for kids
Dr.Anastasia Parcharidou
a proud FASTBRACES® provider:
braces technology that is fast,
safe and affordable.