Η ουλίτιδα προκαλείται από την πλάκα, μία άχρωμη βακτηριδιακή ουσία που σχηματίζεται πάνω στα δόντια. Η πλάκα αναμιγνύεται με την ζάχαρη και το άμυλο των τροφών και σχηματίζουν οξέα μέσα στο στόμα, ερεθίζοντας τα ούλα, τα οποία γίνονται κόκκινα, ευαίσθητα, διογκωμένα και αιμορραγούν πολύ εύκολα. Εάν δεν αφαιρείται η πλάκα καθημερινά με το βούρτσισμα των δοντιών, αυτή σκληραίνει και εξελίσσεται σε πέτρα γύρω από τα δόντια, την οποία μπορεί μόνο ο οδοντίατρος να αφαιρέσει πια.
Η ουλίτιδα είναι μία πλήρως αντιστρεπτή και ιάσιμη νόσος των ούλων. Η θεραπεία της έχει ως απαραίτητη προυπόθεση τον επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών (αποτρύγωση).
Η περιοδοντίτιδα είναι μία ύπουλη νόσος, που συνήθως δεν έχει εμφανή συμπτώματα πριν να είναι πλέον πολύ αργά. Υπολογίζεται ότι 3 στα 4 άτομα μετά τα 35 εμφανίζουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου.
Μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο η περιοδοντική νόσος συνήθως δεν συνοδεύεται από πόνο, ούτε ενοχλεί τον ασθενή. 8 στους 10 ασθενείς που πάσχουν δεν το γνωρίζουν.
Είναι το επόμενο στάδιο της ουλίτιδας και εξελίσσεται κάτω από τα ούλα. Προσβάλλει τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια και μακροπρόθεσμα προκαλεί απορρόφηση του οστού και συχνά υφιζήσεις των ούλων.
Έτσι, με την πάροδο των χρόνων, είναι πιθανόν να υπάρχουν αισθητικά προβλήματα, μετακίνηση των πρόσθιων δοντιών προς τα έξω, κινητικότητα των δοντιών, προβλήματα στην μάσηση ή ακόμη και απώλεια των δοντιών.
Είναι πολύ πιθανό να έχετε περιοδοντίτιδα και να μην το γνωρίζετε. Η νόσος αυτή αποτελεί την νούμερο ένα αιτία απώλειας των δοντιών σε άτομα άνω των 35 ετών.
Τέλος, σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η περιοδοντίτιδα είναι ΜΗ αντιστρεπτή κατάσταση. Εφόσον υπάρξει περιοδοντίτιδα, η θεραπεία της δεν αποκαθιστά τους ιστούς που έχουν χαθεί. Μόνο ανακόπτει την βλαπτική της εξέλιξη. Εάν η κατάσταση είναι προχωρημένη ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό περιοδοντολόγο για την αποτελεσματικότερη θεραπεία της κατάστασής σας. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Γι’ αυτό συχνοί απλοί καθαρισμοί από τον οδοντίατρο και καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητα, ώστε να μην χρειαστεί ειδική περιοδοντική θεραπεία ή ακόμη και χειρουργική παρέμβαση.
Ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο μπορεί να αφαιρέσει τα σκληρά αποθέματα που δεν αφαιρούνται με το καθημερινό βούρτσισμα.
Aν παρατηρήσετε ότι όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας τα ούλα σας αιμορραγούν, αυτό είναι πρώιμο στάδιο ουλίτιδας και χρειάζεται την παρέμβαση του οδοντιάτρου.
Η ουλίτιδα, αν δεν θεραπευτεί, εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα που έχει ως αποτέλεσμα να χαλαρώνουν τα ούλα και να υπάρχει κίνδυνος να χάσετε τα δόντια σας.
Οι συχνοί καθαρισμοί (κάθε 6 μήνες κατά μέσο όρο) προλαμβάνουν τέτοιου είδους καταστάσεις.
Με τον καθαρισμό καθαρίζεται ό,τι έχει επικαθίσει εξωτερικά στα δόντια (πέτρα και εξωτερικές χρωστικές) και έτσι αναδεικνύεται το φυσικό χρώμα των δοντιών. Αντίθετα, η διαδικασία της λεύκανσης εισχωρεί στις εσωτερικές χρωστικές των δοντιών με αποτέλεσμα να αλλάζει το χρώμα σε πιο φωτεινό και λευκό. Έτσι, μπορεί μετά τον καθαρισμό να βλέπετε τα δόντια σας πιο άσπρα, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί έχουν εξαφανιστεί η κίτρινη πέτρα και οι μαύρες χρωστικές (από νικοτίνη ή καφέ). Ο καθαρισμός δε λευκαίνει τα δόντια όμως τα φωτίζει και τα κάνει πιο λαμπερά.