Οι νάρθηκες λεύκανσης, όπως λέει και το όνομά τους, βοηθούν στην διαδικασία της λεύκανσης στο σπίτι. Πρέπει να κατασκευάζονται από σωστούς επαγγελματίες (οδοντίατρο και οδοντοτεχνίτη), ώστε να είναι τελείως εξατομικευμένοι για έναν ασθενή. Στην πρώτη επίσκεψη παίρνονται τα μέτρα από το στόμα του ασθενούς και σε μία δεύτερη επίσκεψη παραδίδονται οι νάρθηκες (συνήθως άνω και κάτω γνάθου), οι οποίοι εφαρμόζουν μόνον στον συγκεκριμένο ασθενή και σε κανέναν άλλον. Ο ασθενής τους κρατάει ακόμη και μετά το πέρας της θεραπείας, ώστε να μην χρεωθεί μελλοντικά για δεύτερη φορά, εάν τυχόν χρειαστεί ή θέλει να κάνει τόνωση της λεύκανσης των δοντιών του μετά από κάποια χρόνια. Μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν και προστατευτική δράση. γιατί επιτρέπουν στο υλικό λεύκανσης να δράσει μόνο επάνω στα δόντια και όχι να διαχυθεί στα γύρω ούλα προκαλώντας τυχόν εγκαύματα του βλεννογόνου.
Οι νάρθηκες τύπου τηλεμάρκετινγκ ή αυτοί που πωλούνται ακόμη και σε φαρμακεία, δυστυχώς δεν είναι εξατομικευμένοι, αλλά έχουν φτιαχτεί για να εφαρμόζουν σε όλα τα στόματα. Κάτι τέτοιο οδηγεί στο να ξοδεύει ο ασθενής το πολύτιμο υλικό της λεύκανσης σε έναν μεγάλο και χαλαρό νάρθηκα, χωρίς να στοχεύει αποτελεσματικά στις πλευρές των δοντιών που πρέπει να λευκάνουν. Επίσης, υπάρχει περίπτωση αυτοί οι νάρθηκες να γίνουν επικίνδυνοι, με την έννοια ότι επιτρέπουν στο υλικό να έρχεται σε άμεση επαφή με τα ούλα, προκαλώντας πολλές φορές εγκαύματα και έντονο πόνο στον ασθενή.
Ο βρουξισμός είναι μία κατάσταση που προκαλείται συνήθως από έντονο στρες. Πρόκειται για το σφίξιμο (τρίξιμο) των δοντιών μεταξύ τους που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια οδοντικής ουσίας (τα δόντια γίνονται πιο κοντά), τον πόνο στους μύες του προσώπου, την καταστροφή οδοντιατρικών εργασιών στο στόμα (σπάσιμο πορσελάνης κτλ) και πολλά άλλα. Οι περισσότεροι ασθενείς σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους κατά την διάρκεια της νύχτας οπότε τους το επισημαίνει κάποιος που κοιμάται μαζί τους γιατί οι ίδιοι δεν το καταλαβαίνουν, ενώ υπάρχουν και μερικοί που το κάνουν την ημέρα (συνήθως όταν καταβάλλουν έντονη προσπάθεια στην δουλειά ή αγχώνονται πολύ για κάτι).
Για να μειωθούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις του βρουξισμού, χρησιμοποιούνται νάρθηκες εντελώς εξατομικευμένοι για τον συγκεκριμένο ασθενή. Το είδος του νάρθηκα βρουξισμού το αποφασίζει ο οδοντίατρος, ανάλογα με την περίπτωση και την σοβαρότητα του περιστατικού.
Οι προστατευτικοί νάρθηκες για αθλητές συνίστανται σε παιδιά που ασχολούνται με επικίνδυνα ή ομαδικά αθλήματα (π.χ. πάλη, καράτε, μπάσκετ κτλ), αλλά και σε ενήλικες που μπορεί να είναι επαγγελματίες αθλητές ή να ασχολούνται με κάποιο επικίνδυνο χόμπι (π.χ. καρτ, μποξ κτλ). Οι νάρθηκες αυτοί πρέπει να είναι επαγγελματικά κατασκευασμένοι, ώστε να εφαρμόζουν σωστά και το υλικό τους να αντέχει στις μεγάλες πιέσεις και στους κραδασμούς. Έτσι, μπορούν να προληφθούν τραυματισμοί στο στόμα, τα δόντια και τις γνάθους από τις αθλητικές δραστηριότητες και οι αθλητές να γλυτώσουν από πιθανό πόνο και ταλαιπωρία. Επίσης, οι νάρθηκες αυτοί προστατεύουν από κατάγματα κυρίως στα πρόσθια δόντια. Είναι (και πρέπει να είναι) τελείως εξατομικευμένοι.